Polis, polis, potatisgr…

juni 20, 2007 at 11:27 f m Lämna en kommentar

Bara i Sverige kan man tänka sig en het debatt om huruvida polisens uniformer ska se ut som militärens uniformer eller om de ska inge en känlsa av trygghet.

Tänk er bara: Polisen i de gamla hederliga ljusblå uniformerna (som man kan se i filmen Kopps för övrigt) eller poliser som ser ut som om det vore krig.
Frammanar det en känsla av stark ilska över det ena eller andra alternativet?
Inte för mig.
Jag skulle personligen vilja se de ljusblå uniformerna tillbaka hos de flesta poliser, med undantag för insats-styrkor och möjligen pikét-poliser, som faktiskt är till för att ta hand om situationer som kan liknas med krigs-situationer.
Men det viktigaste över lag borde väl ändå vara:
När fan ska få tummen ur arslet och börja lösa brott?

Jag må bo i en medelstor stad, och inte i Storstockholm, men för mindre än fyra år sedan bodde jag i Stockholmsområdet. Det var ingen skillnad där då, mot vad det är här nu.
En vardag, mitt på dagen, solen gassar och man trivs med att ha lunch. Plötsligt kör en polisbil nerför gå-gatan, utan att egentligen bry sig om att det går människor där.
Saktar ner bredvid spårvagnskuren- en gravid kvinna dricker något ur en burk..kan det kanske vara starköl? Åh, nej, det var bara vanlig läsk… – fortsätter sakta fram längs med gatan. Stannar framför ett par bankomater. Kliver ur bilen efter tio minuters småpratande inne i bilen (luftkonditionering regerar!). En bankomatkund blir antastad av ett gäng tonåringar- ”Faan, kan du inte koden eller! Ska’ru ha hjälp kärringjävel, eller tror du vi ska sno dina pengar? Haha!”- Polisen varken ser eller hör, trots att de står två meter ifrån ungdomarna. Deras sikte är inriktat på de riktigt stora skurkarna.
De står i hörnet av huset. Man kan rikigt se att de är ena farliga jävlar. Det fullkomligen ryker ondska om dem.

A-lagarna.

Dessa diaboliska brottslingar med deras inmundigande av alkoholhaltiga drycker, på vardags dagarna!
Att argumentera med dem och flytta dem från stadsbilden är naturligtvis mycket viktigare än att ta hand om de ungdomar som dessutom, ja..aldeles nyss, tog chansen att rycka kvinnans väska strax efter att hon avslutat sitt uttag.

Men vänta! Polisen ser och agerar!
”Adam david, Adam david. *ett svar från centralen som är för lågt för att höra* Väskryckning på Drottninggatan. *nytt svar som ej kan höras* Det är uppfattat, då väntar vi på backup.”

De fyra poliserna går tillbaks och sätter sig i sin Van igen. Det är mycket enklare att ta emot vittnesmål från drabbade människor om man har bildörr och en halvt nedrullad vindruta emellan…

Höjden av arrogans när det gäller debatten om polisuniformer måste jag säga att debattinlägget från signaturen ”Drabant” som skriver:
”Polisen ska se ut som en polis. Polisen skall se uniformerad ut. Om polisen ser ut som brevbärare kommer de snart att ha samma auktoritet i folkets ögon”.

Ta en titt på postens uniformer nästa gång…de är väldigt lika militärunifromer de med.

För tankarna till min tid i militärtjänst, när vi Kockar som gick på Marinens Intendentur Skola i Karlskrona krävde att få bära basker, precis som alla andra på flottiljen.

Vit skulle den naturligtvis vara!

DS

=======================
Paul Potts. Trots att han förmodligen har ett av de mest tragikomiska namnen i världshistorien, har mannen en fantastisk röst. Om ni inte har sett de här innan så ta chansen nu.Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Jag skriver inte Bloggar! Sprit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Senaste inläggen

power

var irr_lang = 'en';

%d bloggare gillar detta: