Sprit

juni 21, 2007 at 8:13 f m Lämna en kommentar

Så kommer då Sveriges Värsta Trafikhelg(tm), Midsommarhelgen. När vi svenskar ska visa att vi minsann kan ha både roligt, dansa runt majstång i juni, och samsa med familjen runt ett bord med samma mat som vi äter påsk och jul.

Så här i midsommartider tycker jag att det är lämpligt att dela ut min första känga till något som vi i Sverige brukar vara snabba att slå oss för bröstet och säga att vi har bäst kontroll på i världen. Alkoholkonsumtion.
Sanningen är att svenskar inte kan dricka alkohol.
Vi har, generellt sett, en fruktansvärt dålig hållning till alkohol i vårt land, jämfört med andra länder i vårlden. Och då räknar jag med länder som Ryssland och Finland, som allmänt ses som ”alkoholist-stater” av gemene man i Sverige.
Innan jag fortsätter med mina motiveringar så ska jag säga att naturligtvis är inte alla svenskar rena katastrofer när alkohol är inblandat, men den stora massan är det. Och långt fler än de som vill erkänna att de inte kan dricka är dåliga på att klara alkoholen.

Vi har ett fantastiskt förhållande till alkohol i vårt land. Men för att förstå det bättre så tänkte jag ge en liten (väldigt förkortad och förenklad) alkoholhistoria för Sverige de senaste hundra åren.

Under 1800-talet hade vi i Sverige en rörelse som växte fram. Nykterhetsrörelsen. De växte fram av olika anledningar, men en av dem var naturligtvis att det fanns människor som tyckte att det söps för mycket i Sverige.
Enligt IOGT.se skapade Svenskarnas supande fick ”Konsekvense(rna som) för samhället var mycket stora. ”
Vilka konsekvenser det egentligen var är dock väldigt svåra att se. Och framförallt skillnaden mellan svenskarna och resten av europa.
I början av 1900-talet påbörjades ”projektet” som senare skulle bli Systembolaget. Samtidigt infördes motboken.
För er som inte vet vad motboken var för något så kan jag informera om det också:
Motboken var en bok som varje familj fick där det stod skrivet exakt hur mycket sprit familjen fick införskaffa varje månad.
Detta skapade en kohandel från de som inte drack alkohol, som sålde sin sprit eller sin ranson till de som ville ha mer.
Eftersom motboken var baserad på månader så uppstod hamstring av alkohol. Dvs, man skaffade så mycket sprit man bara kunde för att ”ha utifall att”. De som inte drack sprit, eller de som hade större ranson än andra, kunde sälja sin ranson mycket dyrt, allt för att man skulle kunna dricka sin ”surt förvärvade finsprit”.

Hänger ni med? Bra! Det här hänger nämligen ihop med vårt förhållande till alkohol.

När resten av europa, ja världen, insåg att förbudstiden inte fungerade och därmed släppte på spriten igen, så fortsatte Sverige som vanligt, med motbok, för att senare uppföra systembolaget enligt modern model (nåja, det har utvecklats en del, men stommen är densamma). Dett gjorde naturligtvis att svenskarna fortfarande hamstrade sprit. Man kunde ju inte få tag på den så lätt längre, vem visste om Staten(tm) skulle införa ett nytt förbud, man måste vara förberedd.

Men snart upptäckte man att detta hände från statens sida, och spritskatten höjdes. Rejält. Snabbt blev det dyrare att köpa sprit, och i och med detta blev det naturligtvis ännu viktigare att se till att man hade sprit på bordet hemma. En nationell förhållning till alkoholen hade skapats:

”Sprit är dyrt, svårt att få tag på, men jag ska fan ha den hemma!
Oh! Titta! Sprit på mitt bord! Bäst jag dricker så mycket jag kan, det är ju fredag kväll. Man måste ta tillfället i akt medans man fortfarande kan köpa spriten… och titta, den är ju så dyr, bäst att jag köper starkare sprit nästa gång. Så man får något ut av drickandet!”

Kort sagt- fredag kväll, jag går ut med polarna och super skallen av mig, skitsamma om jag vaknar i vasaparken med en äggkopp i munnen, man vet aldrig om spriten försvinner från krogen.

Visste ni föresten att Sverige är det enda landet i världen, I VÄRLDEN, där man har/lär ut framstupa-sidoläge till skolelever? Varför tror ni man gör det?

Jag frågade min svärfar, från Belgien, hur mycket han dricker i genomsnitt per månad.

”30-35 flaskor öl”, svarade han. Jag hajjade till. Min svenskhet sa mig genast att han måste vara alkoholist. Men sen fortsatte han:”Men bara om det passar med maten, ibland får vi mat som öl inte passar med, då dricker jag vatten, läsk är för sött…”

30-35 flaskor öl är mycket. Skillnaden är att i Belgien så dricker man en eller två 33cl flaskor med öl till middagen. I sverige halsar 15-25 -åringar i sig 10-15 öl varje fredag, plus ett par shots eller drinkar.

Frågar du en svensk om de klarar att sluta dricka alkohol säger han/hon ”självklart” och sen ser du dem på krogen nästa helg, aprak och flörtandes med en drink eller öl i handen. 

Frågar du min svärfar om han kan sluta dricka alkohol säger han ”självklart” och sen gör han det. Tro mig, jag testade. Ett halvår senare när vi hälsade på igen sa han ”vet du David, nu köper jag en back öl så vi kan ha till maten, nu vet du ju att jag inte är som svensken…”

Så grattis Sverige, ytterligare något att vara bäst på!

(lätt försenad LEDARE)

Annonser

Entry filed under: Politik, Svenskt, Uncategorized.

Polis, polis, potatisgr… Man kan gifta sig i Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Senaste inläggen

power

var irr_lang = 'en';

%d bloggare gillar detta: